INGÅR I KREDITBEVAKNING

Bevaka och spärra ditt personnummer vid ökad risk för identitetskapning

Att spärra sitt personnummer är en av de viktigaste åtgärderna man kan vidta för att hindra en pågående ID-kapning. Med ett samtal till Tryggsams spärrlinje spärras ditt personnummer och dina ID-handlingar, när som helst - dygnet runt, alla dagar.

spärra mitt personnummer
Arrow to page section

Bevaka och spärra ditt personnummer vid ökad risk för identitetskapning

Kreditbevakning med ID-skydd rekommenderat av reco 6 år i radspärra mitt personnummer

Spärrning av personnummer är en av de viktigaste åtgärder för att förhindra en pågående ID-kapning. Med ett samtal spärras ditt personnummer och dina ID-handlingar 24/7.

Beställ Kreditbevakning: Spärrlinje ingår Kundservice
tryggsam brandlarm

Hur spärrar jag mitt personnummer?

När du misstänker att du blivit ID-kapad ringer du spärrlinjen. Bedrägerispärren spärrar din kreditupplysning hos de fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige
brandlarmet signalerar via sms och behöver inte wifi
Ring spärrlinjen
läs mer om brandlarmet
Skydda dina personuppgifter på nätet med Tryggsams live bevakning av ditt personnummer. Vid larm kan du därefter göra en temporär spärr av ditt personnummer.
Hur spärrar jag personnumret?
bevaka ditt personnummer med id skydd
Gör en polisanmälan
läs mer om brandlarmet
På vår hemsida kan du analysera din kreditvärdighet istället för att behöva föra en hel kreditupplysning. Vi visar ditt kreditbetyg och viktiga händelser.
Hur sker en kreditkoll?
id skydd premium bevakning
Vi sköter resten.
läs mer om brandlarmet
Vid en identitetskapning (även kallat ID-kapning) kan du kontakta Tryggsams experthjälp för att få hjälp med att återställa falska fakturor och rådgivning för att handskas med bedrägeriet.
Vad är ett ID-skydd?
Spärrlinje ingår endast i Kreditbevakningen

Hur spärrar jag mitt personnummer?

När du misstänker att du blivit ID-kapad ringer du Tryggsams spärrlinje. Bedrägerispärren spärrar ditt personnummer hos de fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige.

brandlarmet signalerar via sms och behöver inte wifi
Ring spärrlinjen
läs mer om brandlarmet
Vid misstanke om bedrägeri kan du skydda ditt personnummer genom att ringa Tryggsams spärrlinje. Vi spärrar ditt personnummer och dina ID-handlingar direkt, dygnet runt - alla dagar. 
0771-740 000
bevaka ditt personnummer med id skydd
Gör en polisanmälan
läs mer om brandlarmet
Så fort du blir medveten om att ett bedrägeri har inträffat är det viktigt att du gör en polisanmälan. Vid ett pågående brott ringer du 112, annars ring 114 14.
Gör en polisanmälan
id skydd premium bevakning
Vi sköter resten.
läs mer om brandlarmet
Vid en identitetskapning kan du kontakta Tryggsams experter för att få hjälp med att återställa din kreditvärdighet och rådgivning för att handskas med bedrägeriet.
Spärrlinje ingår endast i Kreditbevakningen

Skydda ditt personnummer via spärrlinjen

0771-740 000 (Öppet dygnet runt - Alla dagar om året)

Vad gör spärrlinjen med mitt personummer?

Tryggsams kreditbevakning har samarbete med Bisnode och CreditSafe som är två av Sveriges största upplysnings- och datahanteringsföretag. Spärrlinjen kontaktar dem så inga kreditupplysningar kan genomföras och hindrar ändringar i uppgifter som rör ditt personnummer.
Beställ Kreditbevakningen

Vad gör spärrlinjen med mitt personummer?

Tryggsams kreditbevakning samarbetar med Bisnode och CreditSafe, vilka är två av Sveriges största kreditupplysnings- och datahanteringsföretag. Spärrlinjen kontaktar dem och ser till att inga fler kreditupplysningar kan genomföras och stoppar ändringar i uppgifter rörande ditt personnummer.

Beställ kreditbevakning

Vanliga frågor om spärr av personnummer

Hur hjälper ni mig vid en ID-kapning?

När vi märker att det har skett en kreditförändring, till exempel att det har tagits ett lån eller gjorts en adressändring, skickar vi ett SMS och ett mejl för att försäkra oss om att det är du som genomfört kreditförändringen, eller om det är någon annan som har gjort det i ditt namn. 

Har någon missbrukat din identitet kommer ditt ärende att hanteras av en handläggare som påbörjar en utredning tillsammans med dig. Vi kommer att hjälpa dig bestrida eventuella krav och fakturor som du har fått samt hjälpa dig att återställa din identitet och kreditvärdighet. Skulle vår avdelning inte lyckas hjälpa dig kan du i vissa fall få juridiskt stöd enligt de allmänna villkor för tjänsten.

Kan jag ta bort mina personuppgifterna från internet?

Nej, enligt offentlighetsprincipen är ditt personnummer tillgängligt för allmänheten. Du kan inte ta bort ditt personnummer, men du kan skydda dig från bedrägerier och ID-kapningar med en kreditbevakning.

Vart spärrar jag mitt personnummer?

Kontakta spärrlinjen på 0771 – 740 000 för snabb assistans vid risk för ID-kapning eller bedrägeri. Spärrlinjen är öppen dygnet runt, alla dagar.

Varför ska jag skydda mitt personnumer?

Om någon obehörig har tillgång till ditt personnummer (inklusive de fyra sista siffrorna) får den personen möjlighet att ta lån i ditt namn samt köpa varor på faktura, i de fall då Mobilt BankID inte krävs för att verifiera köpet. 

Av dessa anledningar är det naturligtvis av stor betydelse att skydda sitt personnummer, vilket du enkelt kan göra genom Tryggsams kreditbevakning. Du blir då direkt notifierad om någon använder ditt personnummer för att exempelvis ta lån i ditt namn, och du kan genom ett enkelt telefonsamtal till Tryggsam få ditt personnummer spärrat hos de största kreditinstituten.

Vad är offentlighetsprincipen?

Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten, exempelvis enskilda individer och media, har rätt att ta del av information gällande statens och kommunernas verksamhet. Alla har rätt att ta del av allmänna handlingar och då personnummer är en allmän handling är detta en av orsakerna till varför id-kapningar är så vanligt förekommande i Sverige. 

Därför är det givetvis av extra stor vikt att du skyddar ditt personnummer vilket du kan göra genom Tryggsams kreditbevakning. Du blir då direkt notifierad om någon använder ditt personnummer för att exempelvis ta lån i ditt namn, och du kan genom ett enkelt telefonsamtal spärra ditt personnummer hos de största kreditinstituten.

sophia gillar tryggsams id skydd
Hittar du inte svaret på din fråga kan du alltid leta vidare under FAQ