Har du hört talas om ID-skydd, men inte förstått hur det skulle kunna hjälpa dig? I denna guide får du svar på de vanligaste frågorna. 

Det är aldrig kul att bli bedragen på pengar, speciellt inte anonymt via Internet. I dagsläget säljs flera ID-skydd via telefonförsäljning eller online via nätet och det kan vara svårt att förstå vad tjänsten innebär eller vad du får ut av det som kund. Låt oss reda ut några av de mest ställda frågorna kring ämnet ID-kapning.

I denna artikel kommer vi ta upp:

  1. Varför begås ID-kapningar?
  2. Vad innebär det att någon genomför en kreditupplysning i mitt namn?
  3. Vad händer ifall jag upptäcker en okänd kreditupplysning?
  4. Räcker det inte att jag har en digital brevlåda?
  5. Så…Varför bör du ha ett ID-skydd? 

Varför begås ID-kapningar?

Tjuvar utnyttjar andra personers identitet främst för att komma åt pengar. De vanligaste brotten är att tjuvarna försöker ta lån eller göra stora inköp på kredit med någon annans personnummer. De googlar upp personnummer, som finns tillgängligt på Internet, vilket gör det enkelt för tjuvar att utnyttja någon annans personuppgifter för olovligt bruk. 

Tillvägagångssättet har växt fram i samband med dagens digitaliserade samhälle. När nya digitala innovationer tillträder på marknaden, uppstår även kryphål i de digitala systemen. En av de vanligaste kryphålen som finns idag är e-handel,-och lånebolag som inte kräver någon mer identifiering än ett personnummer, till skillnad från andra bolag som oftast kräver identifiering via Bank-ID. 

Kryphålen gör det snabbt och enkelt för tjuvar att genomföra köp eller ta lån i andras namn utan rättsliga konsekvenser. I dagsläget är det mycket svårt att spåra upp brottslingar som begår ID-kapningar och fallen läggs ofta ned i brist på bevis. 

Vad innebär det att någon genomför en kreditupplysning i mitt namn?

Innan man kan ta ett lån eller genomföra ett köp på kredit, brukar bolag dubbelkolla kundens kreditvärdighet innan lånet eller köpet går genom. Detta är en rutin hos de flesta bolag, eftersom de vill säkerställa att du har råd med det lån eller köp som du vill genomföra. När ett bolag gör en kreditupplysning i ditt namn ska du alltid bli notifierad om detta. Idag blir man oftast notifierad om nya kreditupplysningar via en digital brevlåda. Ifall någon skulle begå en identitetskapning av ditt personnummer, skulle du därmed upptäcka att ett bolag gjort en kreditupplysning i ditt namn utan att du varken varit i kontakt med dem eller genomfört ett köp hos dem

Läs: ID-kaparnas nya metoder 2022

Vad händer ifall jag upptäcker en okänd kreditupplysning?

Det är vanligt att upptäckten av en pågående ID-kapning upplevs som förvirrande och stressande. Det kan även vara svårt att veta hur man ska gå tillväga. Ifall du inte har ett ID-skydd, behöver du först och främst säkerställa att det inte är du som ligger bakom lånet eller köpet genom att kontakta det bolag som beställt kreditupplysningen. Därefter, ifall det bekräftas att det inte är du som köpt på kredit eller ansökt om lån, bör en polisanmälan upprättas så snart som möjligt. Det kan ta tid och upplevas som överväldigande. 

Med ett ID-skydd blir proceduren betydligt enklare. Du kontaktar kundservice och blir guidad steg för steg. Vi hjälper dig även med att lägga en temporär spärr av personnumret, vilket skyddar dig helt från att olovliga lån eller köp kan genomföras. 

Läs: Spärra personnummer: Så går det till – 3 enkla steg

Räcker det inte att jag har en digital brevlåda?

Idag använder de flesta en digital brevlåda för att motta post från myndigheter och andra bolag. Post och meddelanden som skickas via en digital brevlåda kan dröja upp till 1-3 arbetsdagar tills du som mottagare får en notifiering. Ifall någon skulle ansöka om ett lån eller göra ett köp på kredit i ditt namn, skulle det alltså ta mycket längre tid tills du får reda på det. 

Ett ID-skydd är utvecklad för att bevaka viktiga uppdateringar kring ditt personnummer i realtid. Ju snabbare du blir notifierad om en ändring, desto större chanser har du att stoppa en pågående ID-kapning. Det räcker alltså inte att du endast har en digital brevlåda för att du ska kunna skydda dig så bra som möjligt mot ID-kapningar. 

Läs: Robert höll på att bli ID-kapad på en halv miljon kronor

Varför ska jag ha ett ID-skydd?

Genom att ha ett ID-skydd ökar du din säkerhet mot ett av Sveriges mest vanligaste brott i en tid där digitala kryphål ständigt uppstår. Tjänsten är angelägen för alla åldrar över 18 år eftersom alla personnummer finns tillgängligt på nätet. Ett ID-skydd är utvecklat på mest effektiva sätt för att skydda dig och dina tillgångar på bästa sätt. 

***

Läs mer om vårt ID-skydd eller beställ redan idag!

Har du några andra frågor? Ring oss via telefon på 0771-404 505.