Robert satt hemma när han plötsligt fick en notis från Tryggsams kreditbevakning i sin telefon. Någon hade gjort en kreditupplysning i hans namn. Det visade sig vara en pågående ID-kapning, där någon ville ta ett lån i hans namn. Det stannade dock inte där. När han försökte stoppa försöket via Bank-ID, höll han på att godkänna ett lån på en halv miljon kronor.

Robert Goth, 46,  satt hemma en kall tisdagskväll i januari. Plötsligt plingade det till i mobilen. Det var hans kreditbevakning som varnade om att någon precis gjort en kreditupplysning i hans namn. När han gick in på kreditbevakningen såg han det som befarades – någon hade ansökt om ett lån i hans personuppgifter. 

Eftersom han visste hur han ska gå tillväga ifall en misstänkt ID-kapning pågår, ringde han direkt till spärrlinjen för att spärra sitt personnummer. På så vis skulle ID-kaparen inte kunna fullfölja lånet. 

Trots att han var säkrad från majoriteten av Sveriges kreditupplysningsföretag, ville han säkra sitt personnummer ytterligare. För att göra det behövde han logga in med Bank-ID på en annan hemsida. När han väl skulle verifiera med sitt fingeravtryck på appen,  upptäckte Robert det ofattbara.

– Då stod det istället namnet på ett låneföretag. Jag var alltså ett knapptryck ifrån att godkänna ett lån på en halv miljon kronor.

Efter att Robert nästan bekräftat ett lån på en halv miljon kronor blev nästa steg att ringa polisen. Det skulle ta minst 24 timmar tills en kopia på anmälan kunde tas ut. Under den tiden beslöt han sig för att ringa låneföretaget på egen hand för att ta reda på vem som kunde genomfört ID-kapningen. Under samtalet fick han veta ett potentiellt starkt bevis – ID-kaparen hade använt ett bankkonto som var kopplat till en privatperson.

– Då tänkte jag “perfekt, nu framear vi den här personen bara”.

Robert fick veta via sin kreditbevakning att någon försökte begå en ID-kapning i hans namn.  Foto: Tryggsam, 2022.

Den enda myndigheten som får plocka ut specifika uppgifter är polisen. Robert ringde direkt och ville därmed komplettera sin anmälan med de nya uppgifterna om ID-kaparen. Polisen gav ett gott bemötande och bekräftade att de nya uppgifterna var bra. Anmälan blev uppdaterad och Robert var hoppfull om att de kunde få fast personen bakom bedrägeriförsöket. 

Men 28 timmar senare kom beskedet – fallet hade lagts ned. I beslutet stod det att det lagts ned i brist på sammankoppling mellan misstänkt person och gärning. 

– Då gick jag i taket. Vad gör ni ens på polisen tänkte jag, berättar Robert med frustration i rösten.  

Personen som försökte ta lån på en halv miljon kronor i Roberts namn, är med största sannolikhet på fri fot än idag. 

– Nu klarade jag mig eftersom jag fick notisen från min kreditbevakning och kunde agera snabbt, men det är ofattbart att det ska kunna gå till så här.

***

Har du varit med om en ID-kapning eller vill du skydda dig mot dessa typer av bedrägeri? Hör av dig till oss på Tryggsam via 0771-404 505.