I flera hemförsäkringar ingår ID-skydd, men en vanlig missuppfattning är att det ger samma skydd som exempelvis Tryggsams ID-skydd. I denna artikel förklarar vi vad den avgörande skillnaden är och varför du istället bör ha ett separat och mer effektivt ID-skydd.

Att ha en hemförsäkring brukar vara en grundläggande försäkring hos de flesta individer. Det är en allround-försäkring som täcker de flesta situationer, speciellt nu när flera försäkringsbolag erbjuder ID-skydd. Däremot när det kommer till ID-skydd och ID-kapningar, finns det en stor missuppfattning kring hemförsäkringens funktion.

I dagens samhälle sker den vanligaste sortens ID-kapning digitalt, där de flesta går tillväga genom att ta lån eller göra köp i någon annans personuppgifter. Kanske har du varit med om det själv när du tecknar ett abonnemang eller ansöker om att göra ett köp på kredit, att bolaget gör en kreditupplysning i ditt namn? Bolagen gör på detta vis som en rutinmässig kontroll för att kontrollera ditt kapital och att du kan genomföra lånet eller köpet. Så fort ett bolag genomför en kreditupplysning i ditt personnummer brukar det skickas ett meddelande efter 1-3 dagar i din digitala brevlåda om att detta bolag kollat din kreditvärdighet. 

Läs mer: Svar på de vanligaste frågorna kring ID-skydd!

Däremot, ifall det inte är du som ansökt om lån eller köp via kredit, blir detta det första tecknet på att du håller på att bli ID-kapad. Det är alltså i detta skede som det blir avgörande att avbryta kapningen.

Här börjar även skillnaden på en hemförsäkring och ett ID-skydd uppenbara sig.

En hemförsäkring kan inte larma dig så fort någon genomfört en kreditupplysning i ditt namn. Det gör att en eventuell ID-kapning kan redan ha ägt rum tills dess att du får en notis om kreditupplysningen. En hemförsäkring kan alltså endast hjälpa dig efter att en ID-kapning begåtts. Du behöver dessutom kunna bevisa att du är berättigad till ersättning; att du inte har agerat oaktsamt eller på något annat vis orsakat ID-kapningen.

Ett ID-skydd från Tryggsam larmar däremot direkt när någon har gjort en kreditupplysning i ditt namn. Det gör att du snabbt kan upptäcka en okänd kreditupplysning, vidta åtgärder samt få hjälp med att lägga en temporär spärr på ditt personnummer så inga köp eller lån kan genomföras. Det är alltså ett proaktivt skydd – så du istället får en förebyggande chans att skydda din identitet i tid.

Vill du testa fördelarna med ett förebyggande ID-skydd? Prova på nu!