Har du koll på vilka som är de vanligaste orsakerna till brand i hemmet? I denna artikeln listar vi fem orsakar som du bör ha extra koll på samt några tips på hur du kan undvika dessa misstag.

Varje år skadas upp till 1000 människor till följd av rök, -och kolmonoxidskador. Av dessa dör mellan 100-130 personer varje år till följd av svåra skador efter en brand. Det är tyvärr vanligt att bränder i hushåll orsakas av ren olyckshändelse och många bränder hade kunnat undvikas med hjälp av bättre rutiner och kunskap. Utöver att du har ett modernt och effektivt brandlarm i hemmet, såsom ett mobilt brandlarm, är det viktigt att du ständigt håller koll själv och förebygger att en eldsvåda uppstår från första början. 

Här har vi sammanställt en lista på de fem vanligaste orsakerna för eldsvåda i hemmet. Tänk gärna efter: Hur 

  1. Glömma släcka levande ljus

Att glömma släcka levande ljus kan ha förödande konsekvenser. Ljuset klättrar via stearinet och antänder dukar, bord eller andra tyger, vilket snabbt sprider sig i hemmet. Ett tips är att alltid släcka levande ljus så fort du ska lämna rummet längre tid än fem minuter. 

  1. Lek med tändstickor eller tändare inomhus

Barn och unga finner ofta eld som något fascinerande och spännande. Tyvärr är det däremot vanligt att lek och experiment med eld leder till olyckor. Det räcker med att någon tappar en tändsticka på golvet för att branden snabbt ska eskalera och bli för svår att släcka själv. Vårt tips är att aldrig ha tändstickor eller tändare tillgängliga för mindre barn. Ett annat tips är att utbilda barn i tidig ålder, mellan 3-5 år, om brandfara. 

  1. Elfel

Det har rapporterats mer och mer om svåra bränder som kommit till följd efter elfel med mobilladdare eller andra elprodukter. Bland annat rapporterades det om en elcykel, vars laddningskabel fattade eld efter att det uppstått ett elfel i samband med laddningen. Trots att detta inte är lika vanligt, kan det vara en god idé att kontrollera laddare och elprodukter så de är godkända för svenska elluttag. 

Läs mer: 5 anledningar till varför du bör ha ett mobilt brandlarm!

  1. Glömt stänga av platta på spisen

Ibland är vi stressade samtidigt som vi ska laga mat eller koka något på spisen. Bränder som uppstår i samband med matlagning i köket har oftast att göra med att man glömmer stänga av en platta på spisen och ställer något på den. En annan orsak kan vara att man bränner mat till den grad att det börjar brinna, till exempel ifall du har värmt upp olja för mycket, vilket kan leda till eldsvåda som stiger upp till fläkten. Ifall fläkten inte blivit rengjort på länge kan denna vara fylld med fett, vilket fattar eld lättare. Vi tipsar att du alltid dubbelkollar dina värmeplattor efter matlagning samt att regelbundet rengöra luftfiltret. 

  1. Rökning inomhus

Ifall du är rökare kan det vara värt att se över dina vanor. Att röka inomhus är en av de vanligaste orsakerna till brand i hemmet, då det förekommit olyckor där rökare somnat och på så vis tänt eld i sängen, soffan eller fåtölj. Se till att du alltid röker utomhus och undvik att röken skadar någon annan. 

För att förstärka det förebyggande arbetet i hemmet bör du se över vilket brandlarm du har i dagsläget. Ett äldre brandlarm larmar endast i form av lokalt ljud och kan alltså inte varna dig när du inte är hemma. Med ett mobilt brandlarm kan du däremot få larm direkt i mobilen – så du får bättre chanser att hinna släcka en mindre brand innan den eskalerar. Läs mer om ett mobilt brandlarm här!

Källa: MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)