SMS-kapningar ökar under julhandeln  

Säkerhetsföretaget Tryggsam varnar för SMS som hänvisar till leverans av paket. E-handeln kring jul ger en ökning av bedrägerier som kapar mottagarens lösenord. Den som väntar på paket med julklappar löper extra stor risk att råka ut för bedrägeriet.

Black Friday och jultider ger e-handeln en extra skjuts, men på grund av Covid sker svenskarnas shopping ännu mer online än vanligt. Det gör oss extra utsatta för SMS-bedrägerier, som har ökat explosionsartat enligt mobiloperatören Telenor.  

Bedragarna utnyttjar den ökade mängden paket och skickar falska leveransaviseringar till slumpmässiga mobilnummer. I SMS:et står det att ett problem uppstått med leveransen eller att man behöver komplettera sina uppgifter. Om bluffen når någon som verkligen väntar på en leverans är det lätt hänt att klicka på länken i SMS:et.

"Man ska aldrig klicka på länken om så bara för att dubbelkolla att det rör sig om ett bluff-SMS. Länken innehåller ofta ett virus som skickar vidare fler SMS-bedrägerier till andra personer. Telefonräkningen kan bli väldigt dyr", säger Christoffer Robertsson, Head of Customer Success på Tryggsam.

Viruset kan även scanna av telefonen för att hitta lösenord och utöka bedrägeriet.

"Får bedragarna tag i lösenord och kontouppgifter kan det gå riktigt illa. Om man vet att man har klickat på en blufflänk är det viktigt att återställa telefonen till fabriksinställningen. Ett tips är att kontinuerligt göra säkerhetskopior. SMS-bedrägerierna är ibland svåra att upptäcka och plötsligt har du trillat dit", säger Christoffer Robertsson.

Så upptäcker du SMS-bedrägerier:

  • SMS:et är skickat från ett vanligt mobilnummer. När ett riktigt transportföretag kontaktar dig brukar deras företagsnamn stå som avsändare. 
  • Texten innehåller stavfel eller symboler som @ och *.   
  • Länken består av namn och ord som inte är kopplade till det transportföretag som ska skicka paketet.  
  • Ibland innehåller SMS:et varken stavfel eller fel företagsnamn, vilket gör bedrägeriet svårt att upptäcka. För att vara helt trygg kan man ladda ner transportföretagets egen app där kommunikationen sker istället för på SMS. 


Läs mer om Tryggsams skydd mot bedrägerier här.