Att råka ut för bedrägerier under semestern kan vara oerhört påfrestande och stressigt för den som blir utsatt. Det kan även upplevas som extra kränkande eftersom semester ska innebära avkoppling och återhämtning, men blir du ID-kapad kan det bli raka motsatsen. Därför är det viktigt att du är så proaktiv som möjligt och skyddar dig.  

En vanlig strategi för tjuvar är att begå brott under tider när vi är som mest sårbara. Därför blir sommaren oftast en högtid för bedrägeribrott, eftersom många går på semester och kanske inte är lika uppmärksammade som vanligt. Det ska dock nämnas att detta förstås inte bara sker under sommartid, utan kan ske när som helst. 

Här är våra tips för att du ska få en så säker semester som möjligt.

  1. Lägg inte ut i sociala medier att du ska resa iväg.

Trots att du är exalterad över din resa och gärna vill dela med dig av din entusiasm, kan detta vara riskabelt ifall fel personer får reda på det. Se därför till att spara på informationen tills du anlänt, alternativt redan kommit hem från din resa. 

  1. Informera bara dina närmaste att du ska åka utomlands.

Självklart innebär inte vårt första tips att du inte får dela med dig av dina semesterplaner med dina nära och kära. Tvärtom – du bör informera dina närmaste kontakter. Det är alltid bra att ha nära kontakter som vet var du befinner dig, oavsett situation. 

  1. Håll koll på dina ID-handlingar.

Dina ID-handlingar kan vara avgörande när tjuvar begår ID-kapningsbrott. Detta gäller inte endast vid förlust eller stöld av sina ID-handlingar, utan det räcker med att tjuvar tar kort eller spelar in dig när du muntligt uppger ditt personnummer. Komplettera gärna med Tryggsams nyckelbricka så chansen ökar att få dina ID-handlingar tillbaka ifall de skulle tappas bort. Med Tryggsams nyckelbricka kan den som hittar din ID-handling kontakta Tryggsam och erbjudas hittelön. 

  1. Ha ett bra ID-kapningsskydd. 

Med hjälp av ett bra ID-kapningsskydd har du stora chanser att avbryta en pågående ID-kapning. Tryggsams ID-skydd meddelar dig i realtid ifall någon skulle göra en kreditupplysning i ditt namn. Det innebär att du på några sekunder kan upptäcka bedrägeriet, ringa spärrlinjen och avbryta ID-kapningen – vilket ger dig bäst förutsättningar till att inte bli bestulen på dina pengar. 

  1. Håll dig uppkopplad på mobilnätet. 

Under semestertider kan det vara skönt att koppla ifrån, men ju snabbare du får vetskapen att någon gjort ett intrång i ditt personnummer, desto bättre chanser har du till att avbryta kapningen. Genom att hålla dig uppkopplad på mobilen via ett mobilnät kan du med hjälp av vår kreditbevakning få meddelande direkt om någon gör en kreditupplysning i ditt namn. Om du vill uppleva dig frånkopplad, men samtidigt skyddad, rekommenderar vi att du stänger av notiser från andra plattformar men behåller Tryggsams kreditbevakning igång. 

Har du några funderingar kring vår kreditbevakning? Tveka inte på att höra av dig till oss! Vi finns tillgängliga via telefon 0771-404 505.