När det kommer till ID-kapningar är förebyggande arbete avgörande. Här har vi samlat våra fem bästa tips på hur du kan försvåra det rejält för bedragare att sno din identitet på nätet. 

Bedrägerier kan vara svåra att förebygga i och med att tjuvarna ständigt förändrar sina tillvägagångssätt. Däremot när det gäller ID-kapningar finns det en hel del förebyggande knep som man kan börja göra till en vana. Det är aldrig försent att byta upp sina vanor till att få bättre säkerhet. 

  1. Byt ut dina lösenord en gång per år

Ju starkare lösenord du har, desto svårare blir det för hackare och obehöriga att logga in på dina konton. 

  1. Var uppmärksam på spammeddelanden med länkar

En grundregel är att aldrig klicka på länkar som skickas utan förvarning till dig. Många hackare skickar ut osäkra länkar för att snabbt få tillgång till dina inloggningsuppgifter, känsliga uppgifter, m.m. 

  1. Var försiktig med att visa upp värdesaker 

Det är självklart alla ska ha få ha på sig en fin klocka, fina kläder eller visa upp sin utlandssemester på Instagram. Däremot finns det tyvärr en risk att tjuvar och bedragare kan se det som lockbete är ifall du synbart har värdesaker eller annat av högt värde. Var därför uppmärksam på vad du visar upp och vilka som får ta del av det. 

  1. Ha ett ID-skydd som larmar!

Genom att ha ett ID-skydd som larmar dig direkt när någon gör en kreditupplysning får du ökade chanser till att skydda din identitet. Ju tidigare du får veta om en okänd kreditupplysning, kan du lägga en temporär spärr i ditt personnummer och förhindra bedragaren att genomföra ID-kapningen. Därför är det viktigt att ha ett ID-skydd som är snabb och utvecklad med modern teknik för att få så bra förutsättningar som möjligt. 

  1. Ge aldrig ut känsliga uppgifter 

Det är aldrig en bra idé att någonsin lämna ut känsliga uppgifter såsom bankuppgifter till en person du inte känner. Många tjuvar utnyttjar stressiga scenarion till att du snabbt måste berätta dina bankuppgifter via telefon, vilket är en stor varningsflagga för bedrägeri.