KUNSKAP

Lär dig mer om identitetskapningar

Har du frågor om Tryggsams tjänster? Ta kontakt med vår kundservice så hjälper vi dig. Annars kan du ta del av vår senaste rapport eller upptäcka mer information om ID-skydd, bedrägerier och identitetskapningar här.

Tryggsam Erbjuder ID-skydd, brandlarm och bolagsbevaking.
arrow to features

Lär dig mer om identitetskapningar

kontakta tryggsam spärrlinje

Har du frågor om Tryggsams tjänster? Ta kontakt med vår kundservice så hjälper vi dig. Annars kan du ta del av vår senaste rapport eller upptäcka mer information om ID-skydd, bedrägerier och identitetskapningar här.

Läs rapporten Kundservice

ID-skydd och ID-kapningar

Vad är min kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på hur väl en person kan betala sina skulder. Den ligger till grund för hur mycket man kan ta i lån, handla på kredit samt prenumerera på tjänster. Du kan se din kreditvärdighet i Mina sidor om du har Tryggsams tjänst Kreditbevakning med ID-skydd.

Hur kan jag skydda mina personuppgifter?

Enligt Offentlighetsprincipen är alla personnummer offentliga handlingar och går därför för vem som helst att hitta genom att ringa till Skatteverket eller använda hemsidor online. Även namn och adress finns tillgängliga. Du kan inte skydda dem från att bli hittade av bedragare, men du använda Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd för att förebygga att de används till bedrägerier. Kreditbevakningen larmar dig med SMS direkt när ditt personnummer används så att du kan hindra att bedrägerier sker eller minska omfattningen.

Hur kan man spärra ID-handling?

Du spärrar ID-handlingar genom att ringa till Tryggsams spärrservice. Alla som har tjänsten Kreditbevakning med ID-skydd kan spärra sina ID-handlingar direkt dygnet runt.

Vilket är det bästa ID-skyddet?

Det bästa ID-skyddet bevakar och larmar ditt personnummer så att man kan upptäcka bedrägeriet. Ett bra ID-skydd ska även ha handläggare och jurister som bestrider krav samt återställer kreditvärdigheten vid kapning. Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd både bevakar och larmar, samt hjälper till om ett bedrägeri skulle ske.

Finns det skydd mot identitetskapning?

Tryggsams Kreditbevakning larmar vid risk för identitetskapning Det kan exempelvis vara om lån, köp eller kreditupplysning sker i ditt namn. Om du inte känner igen händelsen ringer du till våra handläggare som spärrar ditt personnummer från att bedrägeriet fullföljs eller ökar i omfattning. Det går dock inte att skydda sig helt mot identitetskapning. Därför är Tryggsams jurister redo att bestrida felaktiga krav och återställa din kreditvärdighet om bedrägeri skulle lyckas genomföras.

Hur fungerar ett ID-skydd?

Ett ID-skydd ska bevaka ditt personnummer och larma om det används. Alla tjänster på marknaden har inte den funktionen, men är avgörande för att man ska upptäcka bedrägeri. Tryggsams ID-skydd har även handläggare och jurister som hjälper till med att skriva av felaktiga krav samt återställa kreditvärdigheten vid kapning. I tjänsten ingår även dygnet runt-öppen spärrservice och möjlighet att följa sin kreditprofil.

Hur sker en ID-kapning?

En ID-kapning är när någon använder ditt personnummer, namn, inloggningsuppgifter eller annat för att till exempel handla på kredit eller ta lån. Ett vanligt sätt är att någon lyckas handla i ditt namn och har ändrat din adress. Då kommer varorna hem till den medan du får stå för fakturan.

Hur kan Tryggsams ID-skydd bevaka personnummer?

Om ditt personnummer används eller om det sker ändringar kopplat till det loggas det i olika källor som Skatteverket, Bolagsverket, kreditföretag med flera. Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd bevakar en rad källor för att direkt upptäcka risk för bedrägeri. Bevakningen sker automatiskt genom smart teknik så att våra kunder känner sig trygga dygnet runt.

Information om bedrägerier

Hur kan jag skydda mig mot bedrägeri?

Tryggsams Kreditbevakning larmar vid risk för bedrägeri. Det kan exempelvis vara om lån, köp eller kreditupplysning sker i ditt namn. Om du inte känner igen händelsen ringer du till våra handläggare som spärrar ditt personnummer från att bedrägeriet fullföljs eller ökar i omfattning. Det går dock inte att skydda sig helt mot bedrägerier. Därför är Tryggsams jurister redo att bestrida felaktiga krav och återställa din kreditvärdighet om bedrägeri skulle lyckas genomföras.

Hur vet man att man blivit utsatt för bedrägeri?

Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd larmar med SMS direkt vid risk för bedrägeri. Det kan till exempel vara en kreditupplysning. Känner du inte igen händelsen kan det röra sig om ett bedrägeri och du ska direkt ringa till Tryggsams spärrlinje. Utan ett ID-skydd som bevakar och larmar är det väldigt svårt att veta om man blivit utsatt för bedrägeri. Ofta märker man det inte förrän köp eller lån har genomförts. Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd är byggd för att du ska upptäcka bedrägeri direkt så att det kan stoppas.

Kan man hitta någons hela personnummer på nätet?

Ja, det är enkelt att hitta någons hela personnummer inklusive fyra sista siffror på nätet. Det finns hemsidor som man kan använda, alternativt ringa till Skatteverket.

Kan man ta bort personuppgifter på nätet?

Eftersom personnummer klassas som offentliga handlingar under Offentlighetsprincipen går de inte att ta bort om du inte har skyddad identitet och lever under hot. Det man kan göra för att hålla koll om ens personuppgifter används i fel syfte är att använda Tryggsams Kreditbevakning med ID-skydd. Kreditbevakningen larmar dig med SMS direkt när ditt personnummer används så att du kan hindra att bedrägerier sker eller minska omfattningen.

Går det att spärra personnummer?

Om du misstänker att du blivit ID-kapad eller utsatt för bedrägeri hjälper Tryggsams handläggare dig att spärra ditt personnummer. På så sätt kan bedrägeriet stoppas helt eller minska i omfattning. Spärrlinjen är öppen dygnet runt alla dagar för dig som har Kreditbevakning med ID-skydd.